Bästa gratis VPN-tjänsterna för Sverige

Senast uppdaterad: 30/01/2021

Vi har full förståelse för att de flesta vill ha en gratis vpn i stället för en betald vpn-leverantör. Vpn är egentligen inte något som många har avsett att spendera pengar på och kan vara en irriterande utgift.

Men vpn kan likväl vara mycket användbar och det kan därför också vara värt att betala en liten slant och få bästa möjliga tjänst.

Är det möjligt att hitta en bra gratis VPN-tjänst?

Svaret från oss på frågan om det överhuvud taget är möjligt att hitta en bra gratis vpn-tjänst är: nja. Du kan absolut hitta vpn-tjänster som fungerar nästan lika bra som betalda vpn-tjänster när det gäller användarvänlighet, hastighet och antal servrar. Problemet är att dessa ofta låter dig bara använda en viss mängd datatrafik innan du måste betala.

I den här artikeln kommer vi att presentera olika både betalda och gratis tjänster, så att du själv kan bestämma om du vill gå för en betald vpn-tjänst eller om du väljer att gå för en gratis tjänst. Hur som helst hoppas vi att den här artikeln kan hjälpa dig med ditt val.

För närvarande är det de betalda VPN-tjänsterna som vi rekommenderar mest. Du kan läsa mer om dessa nedan. Senare kommer vi också att presentera gratis vpn-tjänster.

Saker du borde tänka på innan du väljer en gratis VPN-tjänst

Det finns många saker du bör tänka på innan du väljer en gratis vpn-tjänst som en permanent lösning. Vi kommer att lista upp 4 av de viktigaste sakerna du bör veta om gratis vpn-tjänster innan du fattar beslutet om du ska välja en betald eller gratis vpn-tjänst.

Betalda VPN-tjänster är extremt billiga

Många tycker att de ska välja en gratistjänst för att spara massor av pengar. Sanningen är dock den att det finns en drös med extremt billiga vpn-tjänster där ute som erbjuder en mycket bra tjänst. Till och med de vpn-tjänster som vi och många andra webbplatser har utsett till de bästa vpn-tjänsterna kan du ofta få för så lite som 30kr i månaden.

Nästan alla vpn-tjänster erbjuder också 30 dagars pengarna tillbaka-garanti så att tjänsten faktiskt blir en gratistjänst. Om du bara behöver använda en vpn-tjänst i 30 dagar blir det ju särskilt praktiskt, eftersom du när som helst under denna tidsperiod kan be om pengarna tillbaka när du är färdig.

Alla de betalda vpn-tjänster som vi rekommenderar på denna sida kostar sällan mer än 40/70kr i månaden. Priserna varierar något i förhållande till olika tider och även beroende på hur länge du binder dig så att det är svårt att säga exakta priser.

Ett av de viktigaste tipsen vi vill förmedla är att det är viktigt att vara medveten om att man inte sparar så jättemycket pengar på att välja en gratis vpn-tjänst. Om du kommer att använda vpn ofta, skulle det troligen vara värt att betala lite för att slippa all frustration som en gratistjänst kan medföra. Å andra sidan har vi full förståelse för att inte alla vill spendera pengar på vpn, eftersom det kan vara en irriterande utgift för många. Därför kommer vi som sagt att presentera olika kostnadsfria leverantörer senare i artikeln.

Det är de betalda leverantörerna som vi för närvarande rekommenderar till våra användare. Nedan kommer vi att nämna vilka gratis vpn-leverantörer som vi tycker är bäst. Här kan du också läsa ett större test av de bästa VPN-tjänsterna för svenska användare.

Gratis VPN-leverantörer medför ofta begränsad internettrafik

En sak du borde tänka på innan du väljer en gratis vpn är att du ofta i slutändan kan komma att behöva betala för den ändå. Många gratis vpn-leverantörer erbjuder en mycket bra vpn-tjänst med många servrar och tillgängliga länder.

Problemet med många av dessa vpn-tjänster är att det endast går att använda en viss mängd internettrafik. Detta gäller för till exempel bra kostnadsfria tjänster som TunnelBear och Windscribe, som bara erbjuder 500 MB gratis surf i månaden.

Detta behöver inte nödvändigtvis vara ett problem om du bara tänkt att använda vpn till att surfa runt på sidor då och då. Men om du tänker titta på till exempel amerikansk Netflix eller SVT utomlands kan det vara bra att vara medveten om att du sannolikt kommer att överstiga denna gräns. I det här fallet kan det vara bättre att välja en betald vpn-leverantör från början, istället för att i slutändan få betala för en något sämre tjänst bara för att den ursprungligen var gratis.

Gratis VPN-tjänster har ofta begränsad hastighet och färre servrar

Vpn-tjänsterna som inte tar betalt för sina tjänster har inte nödvändigtvis lika mycket resurser att spendera på produkten. Detta gör att de flesta gratistjänster ofta har sämre hastighet och servrar i få länder. Medan de betalda vpn-tjänsterna ofta har servrar i över 60 länder, kommer gratistjänsterna ofta bara vara tillgängliga i ca 10-15 länder. Detta kan bli ett problem, särskilt för svenska medborgare.

Ett annat problem med gratis vpn-tjänster är att de ofta också har sämre hastighet. Detta kan göra det utmanande att streama och liknande. Men inte alla gratis vpn-tjänster är så dåliga när det gäller hastighet. De som vi rekommenderar nedan har fungerat relativt bra i våra test.

Vissa gratistjänster har ett dåligt rykte

Vissa gratistjänster har tidigare haft ett dåligt rykte, då många har anklagats för att lämna ut uppgifter om sina användare till tredje part. Detta är naturligtvis mycket skadligt för vpn-tjänstens rykte, eftersom vpn ska ju egentligen skydda användaren mot övervakning.

Sajten thebestvpn.com har i denna artikel gått till kraftfull attack mot många gratis vpn-tjänster och namngett ett flertal gratis vpn-tjänster som de menar säljer uppgifter om sina användare.

I denna artikel har sajten gått igenom villkoren för en rad gratistjänster och upptäckt att det står i dessa sajters användarvillkor att de faktiskt kan sälja all information om sina användare. Och står detta i villkoren är det mycket troligt att de också kommer att göra det. Många har länge misstänkt att det här är hur gratis vpn-tjänster tjänar sina pengar.

Ska du därmed använda vpn för att surfa säkert på nätet kan det därför vara en bra idé att hellre välja en betald tjänst. Om du använder vpn av andra skäl och detta inte är så viktigt för dig, är det kanske inte så farligt.

Observera att detta inte gäller för alla gratis vpn-leverantörer. Men om du vill vara på den säkra sidan kan det vara värt att slanta upp runt 50 kr i månaden för vpn-tjänster som ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost eller PrivateVPN.

Bästa betalda VPN

Innan vi ska prata om de kostnadsfria vpn-tjänsterna som vi tycker är bäst, borde vi nämna ExpressVPN som vi har korat till den bästa vpn-leverantören av dem som finns där ute. Om du verkligen är ute efter en bra vpn-upplevelse, går en gratistjänst inte att jämföra med denna tjänst.

ExpressVPN är en solid och pålitlig vpn-tjänst som erbjuder över 2000 servrar i över 90 länder. Detta gör att du kan streama innehåll från alla världsdelar i extremt hög hastighet. I våra test märkte vi nästan ingen hastighetsminskning när vi anslöt till ExpressVPNs servrar.

Förutom att vara snabb använder sig ExpressVPN av kryptering av militär grad. Det ter sig därmed självklart att ExpressVPN är ett mycket säkert val när det kommer till att surfa säkert på nätet.

ExpressVPN garanterar dessutom att de inte sparar några loggar, vilket innebär att dina nätaktiviteter inte kommer att sparas. Här skiljer de sig som sagt från många av de gratis vpn-tjänster som finns där ute.

Ovanpå allt detta har ExpressVPN oftast en mängd erbjudanden för dig som vill binda dig under en längre period och även 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

I det här fallet kan ExpressVPN bli en gratis vpn-tjänst om du inte ska använda den i mer än en månad. Du kan då be om pengarna tillbaka om du vill.

Vad ska man tänka på när man ska använda en gratis VPN-tjänst?

När det gäller gratistjänster finns det ett antal saker man ska tänka på. Först och främst bör du kontrollera om leverantören har ett tveksamt rykte. Det kan vara en bra idé att söka på engelska på ord som “VPNs that sell your information” eller till exempel “free VPNs that are involved in scandals”. Du förstår poängen. Om vpn-tjänsten du är intresserad av är med på många sådana listor kan det vara klokt att stryka den. Om den inte är det är det tvärtom ett positivt tecken.

Utöver detta kommer många vpn-tjänster att ha väldigt få servrar i ett fåtal länder. Det betyder att det är viktigt att kontrollera om vpn-tjänsten erbjuder en server i det land du vill ansluta till. Om du vill använda en vpn-tjänst för att få svensk IP-adress, behöver du leta efter vpn-tjänster som har servrar i Sverige.

Dessa är de två viktigaste sakerna att tänka på. Du bör också kontrollera om vpn-tjänsten har några datamängdbegränsningar. Många av de gratis vpn-tjänsterna har, som ovan nämnt, vissa begränsningar. Om du vet att du kommer att använda vpn-tjänsten för att streama över 500MB är det kanske ingen mening med att välja en tjänst som endast erbjuder denna mängd gratis, eftersom du i slutändan måste betala när du kommer att överstiga gränsen.

Dessa är de 3 bästa gratis vpn-tjänsterna för Sverige just nu:

1. Windscribe

Windscribe

Windscribe är nog den gratis vpn-tjänst som vi tycker är bäst för svenska användare. Tjänsten hamnar dessutom ofta i toppen på internationella listor över de bästa gratis vpn-tjänsterna i världen.

Windscribe

Det som får Windscribe att sticka ut är att man kan streama en relativt stor mängd data gratis.

Medan många gratis vpn-tjänster låter dig streama endast 500MB innan du måste betala för en premium-tjänst, erbjuder Windscribe 2GB datamängd gratis, men om du registrerar dig med din e-postadress får du hela 10GB datamängd gratis.

Windscribe har appar för både Windows, Mac, Android och iOS. Tjänsten har också tillägg för Chrome, Firefox och Opera.

Den betalda versionen av Windscribe har 600 servrar i mer än 50 länder, men gratisanvändare är begränsade till endast 10 länder. Dessa är Kanada, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Rumänien, Schweiz, Storbritannien, Hong Kong och Norge.

Men det är inte bara positiva saker vi har att berätta om Windscribe. Tjänsten har tidigare bland annat anklagats för att ha en tvivelaktig loggningspolicy och hastigheten är inte i närheten av de hastigheter som de bästa vpn-tjänsterna som NordVPN och ExpressVPN har. Det kan ändå vara en vpn-tjänst som är värt att titta närmare på.

2. TunnelBear

Tunnelbear

TunnelBear är också en mycket bra gratis vpn-tjänst. Vpn-tjänsten har nyligen förvärvats av företaget McAfee, så vi kan förvänta oss att detta är en gratistjänst som kommer att bli bara bättre och bättre.

Tunnelbear

TunnelBear är mycket användarvänligare än Windscribe när det handlar om design och här får tjänsten ett stort plus. Hastigheten är också relativt bra. Nackdelen med TunnelBear är att de för närvarande endast tillhandahåller servrar i USA med sin gratistjänst.

Detta gör att du exempelvis inte kan använda tjänsten för att titta på svensk tv i utlandet. Om du däremot ska titta på amerikansk Netflix, kan det funka om inte servern är blockerad.

En annan nackdel är att internettrafiken är begränsad. Med den kostnadsfria versionen av TunnelBear får du bara 500MB trafik, vilket inte kommer att räcka så långt. Twittrar du om företaget får du dock 1GB extra i månaden.

3. GooseVPN

GooseVPN

GooseVPN är inte riktigt en gratistjänst. Tjänsten erbjuder dock 30 dagars gratis provperiod. Det innebär att du kan använda tjänsten i 30 dagar utan att behöva betala ett öre, men efter detta måste du betala.

GooseVPN

I detta avseende skiljer sig GooseVPN inte speciellt från de andra betalda vpn-leverantörerna, eftersom i de tillfällena kan du bara be om pengarna tillbaka inom 30 dagar.

Skillnaden är bara att med GooseVPN behöver du aldrig betala för att använda tjänsten, även om du i själva verket inte sparar mer än om du hade bett om pengarna tillbaka.

Icke desto mindre är GooseVPN ett bra val för svenska användare som till exempel befinner sig på resa och vill använda sig av en vpn för att komma åt olika svenska sidor som är regionlåsta eller liknande. Anledningen till detta är att GooseVPN har flera servrar i Sverige och också många i Norden i allmänhet. Hastigheten är också mycket stabil.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi säga att de kostnadsfria vpn-tjänsterna är milvis från de bästa betalda vpn-tjänsterna, så vi rekommenderar de flesta att satsa på de betalda. Då slipper du mycket frustration över saker som ofta inte fungerar. De betalda vpn-tjänsterna är också så billiga att du i själva verket inte sparar så mycket pengar genom att välja gratis vpn-tjänster med mycket frustration och sämre användarupplevelse.

Dessutom är det värt att tänka på att alla gratis vpn-tjänster är utformade på det sättet att du förr eller senare ska spendera pengar på dem och det är ofta vad som sker. Därför tillåter till exempel många gratistjänster endast begränsad dataförbrukning, så att du ska lockas till den leverantören och i slutändan betala för att använda den, även om den är mycket sämre än andra lika dyra vpn-tjänster. Så se upp för att inte falla i denna fälla. Oavsett vad du väljer önskar vi dig lycka till i ditt val.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo