Titta på svensk TV utomlands

Senast uppdaterad: 30/01/2021

Du kan titta på svensk TV utomlands med en VPN-tjänst

I den här artikeln kommer vi att förklara för dig hur du kan se svensk tv utomlands med hjälp av vpn, vad är en vpn-tjänst är, hur reglerna är just nu, vilken vpn-tjänst som är bäst för att titta på svensk tv i utlandet och liknande.

Vi kommer också att skriva lite om olika vpn-tjänster som vi har testat för att se svensk tv utomlands så att du kan känna dig säker när du ska välja vpn-tjänst.

Kort sammanfattning

Det här är den korta versionen hur du ska gå tillväga för att titta på svenska tv-kanaler utomlands: allt du behöver göra är att ladda ner en vpn-tjänst och därefter välja en svensk server. Då får du en svensk IP-adress och kan börja titta på svensk tv utomlands med en gång.

Här har vi sammanställt en kort lista över vilka vpn-tjänster som vi tycker är bäst för att titta på tv-kanaler och onlinetjänster som SVT, TV4, Viaplay och liknande. Kom ihåg att det också finns andra vpn-tjänster och att detta inte är ett uttömmande urval.

Svensk tv är regionlåst

“Programmet kan bara ses i Sverige”

Det är oerhört frustrerande när man befinner sig utomlands och ska titta på tv-kanaler som SVT, TV4, Kanal 5, HBO Nordic eller liknande och möts av meddelandet att tjänsten är blockerad utanför Sverige. Anledningen till detta är rättighetsbegränsningar som gör att producenterna inte har lov att visa programmen utanför Sverige. På grund av detta får du bara en svart skärm istället för att kunna titta på till exempel fotbolls-VM eller skid-VM.

“Programmet kan bara ses i Sverige”

Det har på sistone varit ett hett ämne efter den nya EU-förordningen om gränsöverskridande portabilitet. Syftet med portabilitetsförordningen är att man ska kunna streama samma innehåll inom EU, men det kompliceras av det faktum att förordningen i första hand omfattar tjänster som det betalas för. SVT är som känt en gratiskanal och omfattas då inte av dessa regler.

Hur som helst så är detta bra nyheter för dig som vill se svensk tv i Europa, eftersom åtminstone vissa tjänster och kanaler kommer att vara tillgängliga under 2019. Befinner du dig däremot utanför EU kommer samma regler att gälla. Om du läser detta efter att reglerna har trätt i kraft och befinner dig inom EU betyder det att du kan titta på vissa kanaler och onlinetjänster inom EU, men inte utanför. Vi kommer att uppdatera artikeln löpande för att hålla den aktuell.

För närvarande är det alltså inte möjligt att se svenska tv-kanaler som SVT, TV4, HBO Nordic, Viaplay och liknande om du befinner dig utanför Sverige.

Så tittar du på svensk tv utomlands

Lyckligtvis är det väldigt enkelt att titta på svensk tv utomlands. Du kan göra det med hjälp av en vpn-tjänst. Vi kommer att förklara nedan vad en vpn-tjänst är så att du kan sätta dig in i ämnet.

En vpn-tjänst låter dig ansluta till en server i samma eller ett annat land än det du bor i. Vpn står för ett virtuellt privat nätverk. Detta gör att all din internettrafik omdirigeras genom denna server.

På grund av detta kommer du inte längre få den IP-adress du ursprungligen tilldelas. Andra på Internet kommer inte att kunna se din egen IP-adress, utan den IP-adress servern har och på så sätt bli «lurade». Vpn är således ett ganska genialt koncept eftersom det gör att du kan komma åt låsta innehåll eller surfa anonymt.

När det handlar om att titta på svensk tv utomlands kommer man inte runt det faktum att man behöver en svensk IP-adress för att kunna göra det.

Svensk tv är som sagt regionlåst och kan endast ses med en svensk IP-adress. Men om du skaffar en vpn-tjänst kan du, oavsett var i världen du bor, ansluta till en svensk server, och på så sätt kommer det för andra på Internet se ut som om du befinner dig i Sverige.

När du då går in på till exempel SVT kommer SVT att tro att du befinner dig i Sverige eftersom du är ansluten till en vpn-server i Sverige och på så sätt kommer du att kunna se SVT och andra svenska tv-kanaler otroligt enkelt.

Vpn är därmed lösningen för att titta på svensk tv i utlandet, och enligt vår mening är den här lösningen relativt enkel.

Vad mer kan jag använda vpn till?

Det finns många andra saker än de vi har pratat om du kan använda vpn till. Det finns också många andra streamingtjänster som man kan komma åt.

Till exempel så använder många vpn för att titta på amrikanska Netflix. Utbudet är som känt mycket bättre där, och då är det bara att ansluta till en amerikansk server och på så sätt kommer Netflix att tro att du befinner dig i USA. Då är det bara att streama på med ett mycket bättre utbud.

I många länder är dessutom extremt mycket innehåll blockerat av myndigheterna. I till exempel Kina, Ryssland och liknande länder är nästan hälften av innehåll på nätet blockerade av myndigheterna. Då kan invånarna i dessa länder använda sig av vpn för att komma runt dessa brandväggar och få större frihet på nätet.

Vpn används också i stor utsträckning när det handlar om nätsäkerhet i allmänhet. Den tekniska utvecklingen gör det samtidigt också lättare att övervaka, göra dataintrång och liknande, och då kommer en vpn-tjänst hjälpa dig att öka din säkerhet på nätet i en mycket högre grad.

Eftersom vpn döljer och ändrar din IP-adress kommer det vara mycket svårare att spåra din internettrafik, och det är således mycket lättare att vara anonym på nätet. Därför används vpn också för att göra olagliga saker på nätet, till exempel för att ladda upp torrenter och liknande.

Bästa vpn för att streama svenska tv-kanaler utanför Norden

Se svensk TV utomlands inom 5 min.

Du kan alltså som sagt gå runt geoblockeringar med hjälp av en vpn-tjänst. Det här är relativt enkelt att ta reda på. Det som är svårt att ta reda på är vilken vpn-tjänst man ska välja. Det finns nämligen faktiskt över 100 vpn-leverantörer runt om i världen. Dessa skiljer sig enormt när det gäller pris, funktioner, säkerhet, kundserice, kundvänlighet och liknande, och det är därför lätt att välja fel.

Se svensk TV utomlands inom 5 min.

Vi har därför testat 5 leverantörer som du kan se ovan i testtabellen. Anledningen till detta är att valet ska bli enklare för dig. Du kan lita på att dessa 5 leverantörer kommer att göra jobbet. Vi kommer att skriva lite om de tre översta så att du kan läsa på lite om dem och på enklaste sätt bestämma vilken du ska välja.

Vad bör man tänka på när man ska välja VPN?

När du väljer en vpn-tjänst finns det många faktorer du bör tänka på. Då du läser den här artikeln är det troligt att du vill använda vpn för att se svensk tv i utlandet och det är just det vi kommer att skriva om här. Då är det speciella egenskaper som är avgörande.

När det gäller att streama svensk tv är egentligen det viktigaste bara att vpn-leverantören har servrar i Sverige som är bra och snabba. Egentligen behöver du bara 1 server i Sverige som fungerar för att uppnå målet.

Det finns dock även många andra faktorer som är viktiga. Om du väljer fel vpn kan du i värsta fall bli övervakad av vpn-leverantören själv, och leverantören kan stjäla och sälja information om dig. Det har vi dock aldrig varit med om så det är inte mycket att oroa sig för. Men det är oerhört viktigt att vpn-leverantören inte sparar loggar om dina nätaktiviteter. Alla vpn-leverantörer som vi rekommenderar garanterar i sin policy att de inte sparar loggar, vilket innebär att du kan vara säker på att ingen kommer att sälja några uppgifter om dig eftersom de inte kommer att förfoga över sådan information.

Hastigheten på servrarna är också oerhört viktigt när du ska streama svensk tv i HD-kvalitet. Det finns inget mer irriterande än att behöva vänta på att filmen ska laddas eller när den hela tiden hackar.

Vidare kan användarvänlighet och kundservice vara en viktig detalj, men det är inte så viktigt när du ska använda vpn för ett så enkelt ändamål som att se svensk tv utanför Sverige.

Priset blir en särskilt viktig detalj. Det finns både gratis och betalda vpn-tjänster, men vi rekommenderar i första hand endast betalda vpn-tjänster för att streama svensk tv. Du kan läsa om anledningen till detta lite senare i artikeln.

Testvinnaren: ExpressVPN

I våra tester är det ExpressVPN som gör bäst ifrån sig när det gäller att titta på svensk tv. Men i själva verket är det ingen skillnad mellan NordVPN på andra platsen och ExpressVPN så du kan lika gärna välja NordVPN om du föredrar det.

ExpressVPN är baserat på Brittiska Jungfruöarna och detta innebär att de inte kan övervakas av exempelvis EU eller USA. Tack vare detta kan tjänsten garantera i sin policy att de inte sparar loggar, vilket innebär att du kan streama tv-kanaler utan att oroa dig för att någon övervakar dig.

ExpressVPN har också många servrar i Sverige, vilket gör att du enkelt kan välja en svensk server och därmed ansluta till den utan problem.

I våra tester fungerade ExpressVPN mycket bra för att titta på till exempel SVT1, TV4, Kanal 5 och liknande. Det var inte heller några problem vad gäller hastighet så vi kunde se alla program i HD-kvalitet.

Prismässigt är ExpressVPN en av de dyraste vpn-tjänsterna, men det är inte så stor skillnad jämfört med de flesta. En månads abonnemang kostar hur som helst sällan mer än 100kr.

Sammantaget kan vi rekommendera ExpressVPN för att streama svensk tv utanför Sverige.

Test av NordVPN

NordVPN kommer inte från Norden som så många tycks tro. Det är ju å andra sidan inte så konstigt när tjänsten heter NordVPN. Tjänsten är däremot baserad i Panama, långt från Norden. Detta gör att NordVPN befinner sig utanför EU:s och USA:s jurisdiktion och behöver därmed inte spara loggar om sina kunders nätaktiviteter.

På så sätt kan du titta på svensk tv i andra länder än Sverige utan att behöva oroa dig för att NordVPN övervakar vad du gör.

NordVPN har extremt många servrar i Sverige, vilket gör att tjänsten lämpar sig mycket bra för svenska medborgare utomlands. Vi streamade alla de kända svenska tv-kanalerna och det fungerade väldigt bra.

När det gäller hastigheten så presterar NordVPN riktigt bra jämfört med många andra vpn-leverantörer, och överlag är NordVPN och ExpressVPN hastighetsmässigt ganska överlägsna jämfört med övriga vpn-leverantörer.

Prismässigt är NordVPN något billigare än ExpressVPN, men inte så mycket. Men binder du dig för en längre tidsperiod får du mycket rabatt.

Både NordVPN och ExpressVPN erbjuder 30 dagars pengarna tillbaka-garanti så att du kan prova på tjänsterna och få tillbaka pengarna om du inte blir nöjd.

Finns det gratis vpn-tjänster?

TV4 Play utomlands

Vi får ofta frågan om det finns gratis vpn-tjänster. Svaret på den är ja, men vi rekommenderar likväl inte att kunderna använder dem, särskilt för att streama svensk tv från utlandet.

TV4 Play utomlands

Anledningen till detta är att gratistjänsterna är extremt mycket sämre jämfört med de betalda vpn-tjänsterna.

Det största problemet med gratis vpn-tjänster när det gäller att streama är att hastigheten ofta är extremt långsam. Det innebär att du, när du ska titta på kanaler som SVT1 och TV4, riskerar att behöva vänta på att program ska laddas extremt länge innan du kommer åt dem.

Det är ju också oerhört frustrerande att behöva hela tiden vänta pga att filmen hackar eller liknande.

Därför menar vi att det kanske är bättre att hellre betala 80kr för att slippa all frustration och huvudvärk, och eventuellt också en trasig dator som du kan komma att kasta i golvet i rent raseri.

Om du känner för att testa en gratis vpn-tjänst är det förstås bara att prova på, du har ju inte mycket att förlora. Men då kan du också testa en betald vpn-tjänst och få pengarna tillbaka om du inte blir nöjd.

Vi kommer fortlöpande att uppdatera denna artikel allt eftersom ny information tillkommer. Tack för att du tog dig tid att läsa den.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

  Bästa VPN-tjänster

  Express Icon

  Bästa VPN-tjänsten

  Prova ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Vår testtvåa

  Prova NordVPN
  Om reklam på webbplatseninfo